PLAY THERAPY

«Το παιχνίδι είναι η υψηλότερη μορφή έρευνας»
Albert Einstein

Η ψυχολόγος και σύμβουλος ψυχικής υγείας, Τσιλιγκαρίδου Κυριακή

έχει εξειδίκευση στην Παιδοκεντρική Play Therapy (Παιγνιοθεραπεία).

Στο γραφείο της, στην Αλεξανδρούπολη, ασχολείται θεραπευτικά με παιδιά και εφήβους που αντιμετωπίζουν δυσκολίες και διαταραχές συναισθηματικής, μαθησιακής-γνωσιακής και κοινωνικής φύσεως.

Τι είναι η play therapy και πώς λειτουργεί;

Η Play Therapy – Παιγνιοθεραπεία αποτελεί μια ψυχοθεραπευτική μέθοδο για παιδιά και νέους εφήβους, 3 έως 12 ετών.

 

Αρχικά, λίγα λόγια για το παιχνίδι. Το παιχνίδι αποτελεί τις λέξεις, το όχημα και το εργαλείο που το παιδί αντιλαμβάνεται τον κόσμο, γίνεται συνδημιουργός της εμπειρίας του και φέρνει την πραγματικότητα στα μέτρα του. Αποτελεί ζωτικό κομμάτι της ζωής και της συνολικής εμπειρίας του. Το παιδί παίζει πριν μιλήσει και μαθαίνει να μιλάει μέσω του παιχνιδιού, γι’ αυτό και η κατεξοχήν θεραπευτική μέθοδος για παιδιά είναι η Play Therapy, διότι διευκολύνει το παιδί να εκφραστεί συνολικά μέσω αυτού.

 

Η μη κατευθυντική ή αλλιώς παιδοκεντρική παιγνιοθεραπεία διέπεται από τις πυρηνικές συνθήκες της προσωποκεντρικής προσέγγισης που διατύπωσε ο Carl Rogers και η συνεργάτιδά του Virginia Axline προσάρμοσε στη θεραπεία με τα παιδιά. Είναι η άνευ όρων αποδοχή, η ενσυναίσθηση, η εμπιστοσύνη και η αυθεντικότητα που βιώνει και εκφράζει ο θεραπευτής, προκειμένου να δημιουργηθεί η θεραπευτική σχέση με το παιδί.

 

Στη θεραπευτική σχέση -η οποία διέπεται από τις θεραπευτικές συνθήκες τις οποίες ανέφερα προηγουμένως- δημιουργείται το κατάλληλο έδαφος για να αξιοποιήσει το παιδί το χώρο και το χρόνο, ώστε να γνωρίσει και να καταλάβει τον εαυτό του, τις ανάγκες του και να βρει τρόπους να ωριμάσει με βάση την τάση αυτοπραγμάτωσής του, να γίνει δηλαδή ο καλύτερος εαυτός του.

 

 

Το θεραπευτικό πλαίσιο:

 

Στην αρχή οι πρώτες συνεδρίες γίνονται με τους γονείς, προκειμένου να διερευνήσουμε το αίτημα με το οποίο προσέρχονται και να ληφθεί το ιστορικό του παιδιού. Κάποιες φορές μπορεί να χρειαστεί το πρώτο διάστημα να εργαστούν οι γονείς σε σχέση με το θεραπευτικό αίτημα, όταν πρόκειται για θέματα που αφορούν συνολικά το οικογενειακό περιβάλλον και έπειτα να ξεκινήσει και το παιδί συνεδρίες play therapy.

 

Στην περίπτωση που αξιολογήσουμε πως χρειάζεται άμεσα να ξεκινήσει το παιδί θεραπεία, οι γονείς παραμένουν συμμέτοχοι και πραγματοποιούν συνεδρίες, όταν χρειάζεται, προκειμένου η εξέλιξη του παιδιού να υποστηρίζεται συνολικά. Το χρονικό διάστημα που χρειάζεται για να ολοκληρωθεί ένας πρώτος κύκλος και να αξιολογήσουμε τη συνέχεια είναι τουλάχιστον 12 με 15 συνεδρίες. Διερευνούμε την πορεία σχετικά με το θεραπευτικό αίτημα και στη συνέχεια θέματα που μπορεί να έχουν προκύψει στο μεσοδιάστημα και να χρήζουν υποστήριξης και θεραπείας.

 

Ο χώρος όπου πραγματοποιούνται οι συνεδρίες play therapy μπορεί να είναι ενταγμένος στο χώρο του γραφείου του θεραπευτή ή σε ξεχωριστό δωμάτιο. Είναι διαμορφωμένος και εξοπλισμένος με τριών ειδών παιχνίδια. Τα παιχνίδια αισθητηριακής ολοκλήρωσης (μπογιές και χρώματα, πλαστελίνη, πηλός, αμμοδόχος, μουσικά όργανα κ.ά.), τα συμβολικά παιχνίδια (κουκλόσπιτο, μινιατούρες, ήρωες, οικογένεια, οχήματα, υλικά για κολάζ, θεραπευτικά παραμύθια κ.ά.), τα παιχνίδια για δραματοποίηση (κούκλα-μωρό, αξεσουάρ μεταμφίεσης, υλικά για αναδιαμόρφωση του χώρου κ.ά.).

Για οποιαδήποτε πληροφορία και προβληματισμό μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου, για να ορίσουμε ένα πρώτο ραντεβού και να δούμε, μαζί, τις δυνατότητες που υπάρχουν.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τσιλιγκαρίδου Κυριακή

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας & Ψυχολόγος

Προσωποκεντρική Ψυχοθεραπεύτρια

Παιδοκεντρική Παιγνιοθεραπεύτρια και Οικογενειοκεντρική Θεραπεύτρια

Διευκολύντρια Ομάδων και Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων